ITSH Start Program

Banner_hsAz IT Services Hungary (ITSH), Magyarország legnagyobb infokommunikációs (ICT) munkaadója tudatos, hosszú távú stratégia mentén dolgozik azért, hogy a magyar oktatási rendszer és a gazdasági szféra együttműködésének köszönhetően versenyképesebbé váljon a magyar gazdaság, ehhez pedig biztosított legyen a megfelelő szakember-utánpótlás is.

Magyarország legnagyobb ICT munkaadója  több éve szoros kapcsolatot ápol magyar felsőoktatási intézményekkel a piacképes, gyakorlati tudás megszerzését támogató informatikai oktatás megteremtése érdekében.  Az együttműködés új elemeként a vállalat elindította a “Start” elnevezésű programját, amelynek célja az informatikai oktatást végző középiskolák támogatása. Az oktatási intézményekkel való együttműködésen alapuló program olyan elemekre épül, amelyek hozzásegítik mind a pedagógusokat, mind a diákokat (és szüleiket) ahhoz, hogy megismerkedjenek a magyar és a globális ICT szektorban rejlő lehetőségekkel, egyúttal lehetővé teszi a diákok számára azt is, hogy a képzés során elsajátított készségeket az iskolából kikerülve azonnal kamatoztatni tudják – vagyis már a középiskolában piac- és versenyképes tudást szerezzenek.

A Start program első fázisában az ITSH két telephelye, Pécs és Debrecen vonzáskörzetében tervezi a cég a középiskolákkal történő együttműködés kialakítását. Baranya megyében 6, Hajdú-Bihar megyében pedig 11, középiskolával állnak már kapcsolatban, de a programba az ország más területeiről is várják az informatikai oktatásban érintett középfokú intézmények jelentkezését.

A program keretében az ITSH a diákoknak – a versenyképes képzési anyag biztosításán túl – lehetőséget teremt a szakmai gyakorlatra, a szakmai nyelvtanulásra, sőt, a kiemelkedő teljesítményű diákok számára karrier lehetőséget is felkínál.

A programban részt vevő intézmények – így az első fázis hajdú-bihari és baranyai középiskolái is – szakértő segítséget kapnak a gyakorlatias szemléletű, a mai piaci folyamatokhoz jól illeszkedő, a valós versenyszituációt szimulálni képes informatikai tananyag összeállításához, a korszerű informatikai laborok kialakításához, illetve szakmai versenyek és iskolai programok megvalósításához.

A program keretében céglátogatásokat szerveznek, amellyel az ITSH betekintést ad a diákok számára egy ICT vállalat működésébe, emellett a fiatalok megismerkedhetnek azzal, milyen hangulatban, céges környezetben látják el feladataikat az itt dolgozók.

Az ITSH által indított Start program legfontosabb célkitűzése összefoglalóan tehát az, hogy:

  • az ICT iparágat megfelelő pozicionálása mind a diákok, mind a pályaválasztási döntéseiket alapvetően befolyásoló szülők körében.
  • gyakorlatias, munkaerő-piaci előnyre váltható tudást adjon a diákoknak, amellyel nemcsak munkához, de karrierlehetőséghez is jutnak.

Az ITSH tervei szerint a következő tanévben a Start programot legalább 10 újabb középiskola bevonásával fejleszti tovább.